‘Pedagogisch sensitief lesgeven en contact maken met hoogbegaafde sensitieve leerlingen’

De leerkracht vertelt: “Niet iedereen kan laten zien wat ze in huis hebben, de kinderen zijn eigenlijk hun eigen grootste vijand, door de drempels die ze zelf leggen, het moet zo in het moment vallen, timing en schakeltijd is heel belangrijk bij deze kinderen, ze zijn gevoelig. Ook zijn ze zo bezig met de verwachting van anderen. Het blijft zoeken hoe je het beste met ze om kan gaan.”

 In de cursus krijg je kennis en vaardigheden om de (hoog)begaafde sensitieve leerling te begrijpen in zijn (leer)gedrag en welke invloed de specifieke eigenschappen, de zogenoemde overexcitabilities (gevoeligheden), hier invloed op hebben. Er wordt veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van de competentie ‘pedagogische sensitiviteit’ van de leerkracht.

Kort samengevat leer jij in de cursus:

  • welke soorten intense gevoelens hoogbegaafde leerlingen hebben en wat de potentie van deze gevoelens is, zodat jij weet hoe je dit op een positieve manier kan inzetten en de last hiervan in de klas en voor het kind kan verminderen
  • over het asynchroon ontwikkelen en de sociaal-emotionele ontwikkelingen, zodat jij weet waar de hoogbegaafde leerling aan toe is
  • werken met RET, zodat jij ondersteunend bent voor de leerling in helpende gedachten die het leren bevorderen
  • wat hoogbegaafde leerlingen belangrijk vinden 
aan een leerkracht, zodat jij een goede relatie 
krijgt / behoudt met deze leerlingen en daarmee de leerresultaten verbetert
  • communiceren met jouw ‘innerlijke familie’, zodat jij ontspannen gesprekken kunt voeren met ouders en leerlingen, waarin iedereen zich gezien voelt, volledig vertrouwen heeft in de gemaakte afspraken en jij als leerkracht wordt gewaardeerd

Zelf-test
Wil je kijken wat je kunt leren in de cursus? Doe dan: de zelf-test.

schermafbeelding-2016-10-18-om-14-11-54Praktische gegevens en/of direct inschrijven

Informatie over de kosten, data, locatie en andere praktische gegevens is te vinden op de pagina: data en inschrijving cursus.

Cursusbrochure

Hiernaast vind je de brochure van de cursus. Door op de brochure te klikken ontvang je alle informatie.

Meer weten? Lees de brochure Cursus Empathie en relatie of stel mij een vraag. Je kunt mij per email sonja.morbe@wijssein.nl of telefoon 06 222 13710 bereiken.

Registerleraar
De cursus-module is goedgekeurd door Registerleraar onder nummer W5tYlblL6R en heeft 42 RU (registeruren) gekregen. Het doel van Registerleraar is dat elke leerkracht zich blijft professionaliseren. De benodigde omvang is gemiddeld per jaar 40 RU behalen (160 RU per 4 jaar).