“Twee graag voetballende jongens hebben een gesprek. “Wat? Zit hij in de F1? Hoe kan dit nu, wij zijn toch veel beter?” De andere jongen haalt zijn schouders op. “Ik weet het, ik snap het ook niet.” De jongens zijn stil. De ander vervolgt het gesprek. “Op het schoolplein maken wij veel meer doelpunten. Dit klopt gewoon niet.”

Dit is een mooi gesprek over talent en succes kunnen bereiken. Het lijkt erop dat succes is verzekerd, als je talent hebt. Als je goed bent in voetballen, muziek maken, taal of rekenen, dan kom je er wel. Toch? Nee dus. Hier is meer voor nodig.

Allereerst heb je zeker talent nodig om succes te bereiken. Dit is vaak potentieel talent: het valt op, dat je ergens goed in bent. En dan? De volgende stap is jezelf inzetten. Met veel oefenen, trainen en doorzettingsvermogen zorg je ervoor, dat je potentie een werkelijk talent wordt. Ben je er dan? Nee dus. Hier is meer voor nodig.

Als derde heb je strategie nodig. Strategie is een aanpak. Bijvoorbeeld: hoe zorg je ervoor, dat na al het trainen je talent op het juiste moment bij de juiste persoon gezien wordt? Of hoe zorg je ervoor dat je talent zich blijvend gaat ontwikkelen, groeien? Of hoe zorg je ervoor dat je goede relaties kunt leggen met mensen? Er zijn vele manieren om het aan te pakken. Je wilt dat mensen je talent zien én jou waarderen. Dat mensen je een kans gunnen om een stap verder te komen. En dan kom je bij succes.

Met talent alleen kom je er niet. Het leren van jezelf inzetten (doorzettingsvermogen) en goed kijken naar je aanpak, iets doen met zelfreflectie en goede relaties behouden met andere mensen tellen mee.

Talent = succes?  Nee, het is een andere rekensom.

Talent X  Inzet  X Strategie = Succes.

Want reken maar eens uit door te vermenigvuldigen: geef je talent een 10, je inzet een 2, je strategie een 2. Wat is de uitkomst? Dit is 40.

En geef nu je talent een 2, je inzet een 10 en je strategie een 10. Wat is daarvan de uitkomst? Dit is 200.

Oftewel: de pijnlijke uitkomst is dat een ander persoon met minder potenties jouw potentiële talent voorbij is gegaan door inzet en aanpak. Een waardevolle les voor iedereen met een (potentieel) talent: leer jezelf inzetten, reflecteer, waardeer de mensen om je heen en leer van een andere aanpak.

Succes!