Het boek Uitdagend of verrijkend onderwijs? is interessant voor:

=

Directeuren van een samenwerkingsverband

=

Schoolbestuurders en directeuren

=

Leden van het managementteam en MR

=

Beleidmedewerkers

=

Intern begeleiders

=

Leerkrachten

=

Specialisten hoogbegaafdheid

=

Ouders van één of meerdere hoogbegaafde kinderen

Gelijke kansen door ongelijk onderwijs

Iedere leerling mag zijn potentieel ontwikkelen en dit kan niet door iedere leerling hetzelfde onderwijs te geven. Dit vinden we logisch voor leerlingen met een flinke achterstand. Dit is ook logisch voor leerlingen met een flinke voorsprong. Mijn missie is kennis en kunde te delen, zodat hoogbegaafde leerlingen hun potentieel kunnen ontwikkelen zonder schaamte en in verbinding met anderen.

Maar wat is hoogbegaafdheid wél en niet? Welke noodzaak is er om ander onderwijs te bieden voor hoogbegaafde leerlingen? Hoe formuleer je heldere doelstellingen en resultaten in het beleid? Hoe voorkom je dat je beleidsplan een papieren tijger wordt? Hoe ga je ná het transformatieproces de resultaten van het beleid bereiken? Dit zijn enkele vragen waar je antwoord op gaat vinden in het boek.

Met de antwoorden uit het boek kun je het beleid ontwikkelen voor hoogbegaafde leerlingen én het beleid succesvol implementeren. Ouders van hoogbegaafde kinderen vinden in het boek heldere antwoorden om op school in gesprek te gaan over passend onderwijs voor hun kind.

Ik weet als geen ander: hoogbegaafdheid is niet altijd (direct) zichtbaar. Ook dit wordt in het boek verhelderd. Met een knipoog is dit verwerkt op de voorkant van de kaft. Je hebt waarschijnlijk het meisje wel gezien, maar heb je ook het profiel van ‘hoogbegaafdheid’ gesignaleerd? Kijk gerust nog een keer en ontdek de verbeelding.

“The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.”
Einstein

Je krijgt 78 antwoorden op vragen over hoogbegaafdheid, beleid, transformatie en implementatie van passend onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen.

inhoud 1
inhoud 2
inhoud3-3

Asynchrone ontwikkeling

Je ziet hier een illustratie van een willekeurig verzonnen voorbeeld van een hoogbegaafde leerling met een kalenderleeftijd van 10 jaar. Vervolgens zijn er leeftijdslabels aan verschillende vaardigheden van deze leerling gehangen. Het denken bevindt zich op 16-jarige leeftijd, het communiceren op 12-jarige leeftijd, de creativiteit op 14-jarige leeftijd, de motorische vaardigheid op 5-jarige leeftijd, het caring-thinking op 16-jarige leeftijd, hechting aan een knuffelbeer op 3-jarige leeftijd en de emotieregulatie heeft een label gekregen van onder, op én boven de kalenderleeftijd.

Dit plaatje geeft een asynchroon beeld van de ontwikkeling van de hoogbegaafde leerling. Niet alle aspecten van de ontwikkeling zijn gelijktijdig op één en hetzelfde niveau: er zijn aspecten die op, onder en boven zijn kalenderleeftijd liggen. Zijn ontwikkeling bevindt zich ergens tussen de 3 en de 16 jaar.

Tot slot zie je nog een rugtas met een label zonder leeftijd. Dit staat voor de vraag:

Welk aanbod ga je nu aanbieden in het onderwijs? Dit lees je in mijn boek.

 

Over de auteur

Sonja Morbé is specialiste hoogbegaafdheid, 3P-facilitator, trainer, projectmanager, juriste en onderneemster. Zij houdt van verheldering, bewustwording, wijsheid, sensitiviteit, creativiteit, humor, ondernemen, structuur en praktisch handelen. Zij heeft het talent om iets ‘ogenschijnlijk ingewikkelds’ in hapklare taal uit te leggen.

 

Sonja deelt graag het motto:

‘gelijke kansen door ongelijk onderwijs’

Blader je even mee door het boek?

Jouw boek is meegegaan op vakantie en daar ben ik heel blij mee! Wat een mooi compleet boek om heel veel aspecten van hoogbegaafdheid te kunnen aanhalen. Ik denk dat ik het er nog heel vaak bij ga pakken, omdat het zo fijn geordend is met de vragen als leidraad. Bedankt en well done!

Stephanie

Leerkrachtondersteuner & Specialist hoogbegaafdheid

Yes! Het onderwijs voor hoogbegaafden is weer een pareltje rijker met de publicatie van het boek: ‘Uitdagend of Verrijkend onderwijs.’ Heel mooi hoe Sonja Morbé kort en krachtig, vanuit de praktijk, uitlegt wat hoogbegaafd zijn met zich mee kan brengen.

Voor ons gymnasium hebben we een doos vol exemplaren gekocht, om uit te delen aan onze docenten. Want dit boek is niet alleen heel geschikt als basis, maar ook heel handig als je wat minder tijd hebt. De hoofdstukken zijn namelijk heel eenvoudig los van elkaar te lezen en helpen op een duidelijke manier vooroordelen rond hoogbegaafde leerlingen de wereld uit. Je kunt het er dus ook gewoon even bij pakken als je ergens tegenaan loopt waar je meer over wilt weten.

Het laatste deel van dit boek is heel handig voor specialisten hoogbegaafdheid, ib-ers, directeuren en schoolteams die beleid voor hoogbegaafde leerlingen aan het schrijven zijn. Deze hoofdstukken beschrijven kort do’s en dont’s bij het schrijven van beleid voor deze doelgroep en helpen je een aantal belangrijke valkuilen voorkomen.

Kortom, een aanrader voor elk schoolteam!

Sjoukje

Specialist hoogbegaafdheid in basis- en voortgezet onderwijs

Zojuist las ik dit boek uit: ‘Uitdagend of verrijkend onderwijs? Vrij recent uitgebracht door Sonja Morbé. Het boek is wat mij betreft een must have voor in ieder geval leerkrachten en docenten (en andere professionals) binnen het PO en VO. Wat maakt het wat mij betreft geschikt?
1. De manier van schrijven, namelijk het beantwoorden van relevante/vaak gestelde/etc vragen, maakt dat het snel en to the point leest. Het is goed als naslagwerk te gebruiken, je zoekt de vraag op die je hebt en kunt het antwoord vinden (met indien relevant verwijzingen naar de andere vragen, die overigens allemaal genummerd zijn en een logische volgorde hebben);
2. Je wordt voorzien van zowel praktische, concrete voorbeelden als wetenschappelijke onderbouwing (mét duidelijke referenties);
3. In het eerste deel wordt je, in relatief weinig bladzijden, voorzien van diepgaande kennis over hoogbegaafdheid. De ondersteunende (visuele) modellen zijn een genot van herkenning en inzicht. Vervolgens kun je (met je collega’s) praktisch aan de slag met het opstellen van een beleidsplan danwel het updaten/aanscherpen van je huidige beleid;
4. Visueel is het boek een feestje: zeer mooie vormgeving! Dat leest en kijkt zéér prettig. Bovendien heeft de voorzijde van de omslag een soort optische illusie als afbeelding, fascinerend!;
5. Last but not least: het boek heeft een leeslintje! Een leeslintje!! Need I say more?

Ilse

eigenaar en uitvoerend JGP’er (specialisatie hoogbegaafdheid-autisme-onderwijs advies), talentbegeleider, coach en trainer

Lees en leer lieve leerkrachten…het kan écht anders als je geluk voor gelijk stelt, als je nieuwsgierig durft te zijn, als je van gebaande paden af durft te stappen, als je je wilt verwonderen over wat er nog meer mogelijk is….
Het is namelijk niet zo lastig als je misschien nu denkt (of hebt geleerd te denken). Lees het boek van Sonja Morbé (WijsSein) om alles te weten te komen over hoogbegaafd gedrag zodat je het kunt herkennen, erkennen en er passend op kunt inspelen. Je leerling(en) en ouders zullen je zo dankbaar zijn.

Sabrina

HSP & HB Professional, Healer, Coach & Mentor voor hoogsensitieve moeders en kinderen, Customer Journey Expert, Content Creator

Misschien heb je deze cover al voorbij zien komen. Het is het langverwachte boek van HB specialist Sonja Morbé. Al gedurende het schrijfproces hadden Sonja en ik contact. En heel eerlijk, ik twijfelde soms aan wat ik te lezen kreeg. Niet op inhoud, maar ik snapte nog niet zo goed waar het heen ging. Toen haar boek bij mij op de mat plofte, bladerde ik het meteen door. En werd met de bladzijde enthousiaster.

Dit is geen boek dat je persé helemaal van voren naar achteren leest. Dit is een boek waarbij de hoofdstukken als vragen staan. Zoek je gericht naar informatie, dat is dat het plezierig. Al kun je het ook best op volgorde lezen!

Wat mij aanspreekt is de manier van schrijven. Sonja spreekt je direct aan (in je/jij vorm) maar schrijft ook over zichzelf als ‘ik’. Dat maakt het boek leest alsof je met haar aan tafel in een gesprek zit (en dat, zowel dat het op die manier leest áls met haar aan tafel in een gesprek zitten, is heel plezierig!). In een gesprek over hoogbegaafdheid en beleid, iets waar volgens mij niemand in Nederland zo’n duidelijke en heldere visie heeft als zij.

Ik hoop van harte dat heel onderwijsland dit boek dat lezen. Misschien geprikkeld wordt om haar cursussen te volgen. Maar in ieder geval op weg geholpen met heldere antwoorden op alle vragen die je kunt hebben over hoogbegaafdheid op jouw school!

Sonja Morbé ik sprak je al. Maar bij deze nogmaals openbaar. Goed gedaan!

Lenneke

Orthopedagoog NVO & Kinder-en jeugdpsycholoog NIP

Dit boek zou iedere docent én ouder van een hoogbegaafd kind moeten hebben. Door de heldere antwoorden die Sonja op de vele vragen in haar boek geeft, is me zoveel duidelijk geworden.
Ik herken mijn eigen struggles erin van mijn kindertijd en zie waarom ik me op een bepaalde manier ben gaan gedragen, die niet helpend was voor mijn schoolprestaties.
Door dit boek heb ik de juiste tools in handen om te herkennen wat mijn zoon nodig heeft en hoe ik dat helder kan communiceren naar de school (zonder over te komen als de lastige, bemoeizuchtige ouder).

Dankjewel!

Marinka

Coach, energiewerk, breathwork, auteur

Soms stuit je op een boek dat je meer geeft dan je al hoopte. Ik vind dit boek een echte aanrader voor iedereen die met hoogbegaafdheid te maken heeft in welke vorm dan ook. Het heeft bij mij werkelijk de transformatie teweeg gebracht waar Sonja het over heeft. Hierdoor zal ik nooit meer door dezelfde bril kijken naar de verschillen in het vermogen om te leren. Dit is voor het werken met (in de klas of als beleidsmaker) of het hebben van hoogbegaafde kinderen heel prettig, omdat je meer vanuit een innerlijke beweging kan kijken en handelen. Hoofdstuk 4 is een prettige verdieping die op allerlei vlakken nuttig is. AANRADER!

Caroline

Grafische vormgeving

Annette

leerkracht basisonderwijs, tweedegraads onderwijskundige, remedial teacher, orthopedagoog met basisaantekening diagnostiek (NVO) en instructeur Rots en Water

 

Mag ik binnenkort jouw review plaatsen?